Unesco International Day of Light
De ‘Internationale Dag van het Licht’ is een wereldwijd initiatief van UNESCO. Op die dag staat de rol van licht in wetenschap, cultuur, kunst, onderwijs en duurzame ontwikkeling centraal.
Het Instituut Lichtontwerpen (iLo) en Women in Lighting The Netherlands (WIL-NL) willen deze dag niet zomaar voorbij laten gaan. Daarom organiseren we op deze dag samen een event op het Hembrugterrein waar lichtprofessionals, studenten en andere licht-geïnteresseerden van harte welkom zijn.
Kleur in het licht;
who is afraid of red, green and blue?
Zowel het Instituut Lichtontwerpen (iLo) als Women in Lighting NL (WIL-NL) vinden het belangrijk om activiteiten te ontwikkelen waar lichtontwerpers, fabrikanten, leveranciers en opdrachtgevers, architecten, kunstenaars en ontwerpers kennis uitwisselen. Lichtontwerp in al zijn facetten is ons verbindend element.
Hoe kunnen we gezonde en aantrekkelijke omgevingen creëren met licht en kleur? Welke rol spelen kleuren, kleurtemperatuur en kleurweergave in onze beleving en in ons gevoel van veiligheid? Wanneer voel je je prettig in een ruimte? Hoe donker mag het zijn? Wat zijn de criteria m.b.t. het kleurenspectrum om zowel duurzaam als emotioneel welbevinden te integreren in lichtontwerpen?
Onze inspirerende sprekers zullen hun kennis graag met je delen!
Lezing door Dr. ir. Philip Ross
Lichtschetsen voor ecologie
Philip Ross richt zich onder andere op smart lighting design voor verlichting van buitenruimten. Centraal in zijn werk staan interacties tussen mensen en hun omgeving, vanuit zowel sociaal als ecologisch perspectief. In deze lezing gaat Philip in op zijn recente studie ‘Lichtschetsen’ voor Ecologie: Een coöperatief ontwerpinstrument om menselijke ervaring en ecologische impact in balans te brengen. Met zijn Licht Schetsen testmodel maakt Philip inzichtelijk welke spectrale verdelingen van belang zijn om onze leefomgeving van ‘goed’ licht te voorzien voor mens, dier en natuur.
Lezing 2 door Marijke van Loon
Kleur als visueel geluid
Marijke van Loon is een gedreven kleurspecialist. Een prettige leefomgeving krijgt vorm door een goed gecomponeerde interactie tussen architectuur, natuur en een juist kleurenpalet. Kleur bepaalt voor een belangrijk deel de beleving van onze fysieke omgeving. Een lezing over visuele kleur kwaliteit, waarin harmonie, ritme, volume en de harmonische onderlinge samenhang van functie, kleur, licht, vorm en ruimte onderdeel zijn van kleuradviezen.
Praktisch
Datum: 16 mei
Tijd: 15:30 tot 19:00
Waar: Magazijn 14, Hemburg terrein, Affuitenhal 1, Zaandam
Kosten: 2 lezingen €17,50 ex btw , studenten €15,-
Om toegang voor iedereen mogelijk betaalbaar te maken vragen we jullie de drankjes zelf te betalen aan de bar.
Programma
15:30 inloop
16:00 Lezing Philip Ross ‘Lichtschetsen voor Ecologie’
17:00 korte pauze
17:15 Lezing Marijke van Loon ‘Kleur als visueel geluid’
18:15 borrel met wat lekkers
19:00 einde
Aanmelden vóór 11 mei 2023 via info@lichtontwerpen.nl.
Organisatie
Dit event wordt georganiseerd door:
iLo : Isabel Nielen, Bastiaan Schoof, Orit Feedman en Peggy van Gelderen
WIL NL : Carlijn Timmermans
Bereikbaarheid
Auto: Magazijn 14, Hemburg terrein, Affuitenhal 1, Zaandam. Parkeren gratis.
Openbaar vervoer: Er zijn 2 opties via NS station Zaandam:BUS: Connexxion Bus 64, vertrek van Halte Houtveldweg (NS station) richting het Hembrugterrein. Rit duurt ongeveer 5 minuten
Terug gaat dezelfde bus elk half uur weer naar station Zaandam. (Laatste bus gaat om 23.34)
En er is een Connexxion Buurtbus 456
OV-Fiets: uitgang CS (rechts met rug naar station) richting de pont en Amsterdam, rechtdoor tot de rotonde vlakbij de pont en dan driekwart linksaf afslaan bij het Hembrug terrein. Ritje van circa 10 minuten.
Veerpont: De Hempont tussen Amsterdam en Zaandam vaart dag en nacht.
Bio Philip Ross
Dr. ir. Philip Ross ontwerpt met zijn studio slimme lichtomgevingen en armaturen, met accent op sociale en ecologische implicaties van licht. Ross heeft een gecombineerde achtergrond als ontwerper, onderzoeker en lichtkunstenaar en vindt innovatie door deze invalshoeken te combineren in projecten. Studio Philip Ross werkt voor overheden, bedrijven, kennisinstellingen en festivals in binnen- en buitenland. Daarnaast publiceert Ross over licht en ontwikkelt hij tools en technieken om gebruikers van de publieke ruimte en ecologie te betrekken bij het ontwerp van stedelijke verlichting.
Bio Marijke van Loon
Marijke van Loon heeft de opleiding docent tekenen en textiel gevolgd aan Dionysius en daarna de kunstacademie in Amsterdam. Kleur is altijd haar fascinatie geweest. Zij volgde hiervoor o.a. opleidingen van Professor Spillmann en een opleiding kleurpsychologie. In 1993 is zij gestart met haar eigen bureau, Van Loon Kleuradvies. Zij maakt vanuit de psychologie van de waarneming en kleur ontwerpen voor de bebouwde omgeving waarin mensen zich welbevinden. Daarnaast geeft zij les in kleur en kleurtoepassing.
In november 2020 is haar boek, de Grammatica van Kleur, waarin in 18 hoofdstukken alle huidige kennis over kleur wordt beschreven, uitgegeven. Naast haar werk als kleur- en belevingsspecialist werkt zij als fotograaf.
Women in Lighting
Women in lighting is een wereldwijd digitaal platform dat vrouwen profileert die in de verlichting werken en omvat alle gebieden zoals ontwerp, techniek, architectuur, kunst, entertainment, productie, onderwijs, onderzoek en journalistiek.
Women In Lighting gaat niet alleen over gendergelijkheid. Het gaat ook over inclusiviteit en hoe dit gunstig is voor een industrie als geheel. Daarom is er naar gestreefd om in de ‘lichtwereld’ zoveel mogelijk situaties te creëren waarin het scenario 50:50 is.
Het platform gebruikt sociaal activisme om onbewuste vooroordelen in de industrie onder de aandacht te brengen. Via sociale media heeft WIL een grote aanhang opgebouwd. Het project wordt gesteund in meer dan 75 verschillende landen.
Ambassadeurs voor WIL zijn een drijvende kracht achter het project en creëren op zichzelf staande lokale initiatieven.
Women in Lighting NL
In Nederland is Carlijn Timmermans ambassadeur voor Women in Lighting NL. Carlijn heeft haar eigen ontwerpbureau C.Light.Wise
“Ik ondersteun Women in Lighting omdat ik er blij van wordt om mijn passie voor en kennis over licht te delen en ik jullie wil aanmoedigen hetzelfde te doen! Ik ben er van overtuigd dat de beste ontwerpen en oplossingen ontstaan uit kennis, een open geest en de moed om samen te werken.”